Gezinstherapie-als verbinding weer mag groeien.
De band tussen ouder en kind is van nature sterk, maar dat betekent niet dat die altijd vanzelfsprekend veilig of soepel verloopt. Soms raakt die verbinding verstoord – tijdelijk of langdurig – en dat kan zich op allerlei manieren uiten: een kind dat zich terugtrekt of juist voortdurend strijd zoekt, ouders die zich machteloos voelen of het gevoel hebben de grip te verliezen. Dit kan ontzettend pijnlijk zijn, voor alle betrokkenen.

Hechting
Hechting is de emotionele band die een kind ontwikkelt met een ouder of verzorger, meestal in de eerste levensjaren. Als een kind zich veilig en geliefd voelt, ontstaat er vertrouwen: ik mag er zijn, ik word beschermd, ik ben niet alleen. Deze basisveiligheid is essentieel voor de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling van een kind. Hechting ontstaat in de wisselwerking tussen ouder en kind – door troost, aandacht, nabijheid en afstemming – en vormt de blauwdruk voor latere relaties.
Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op hoe de hechting zich ontwikkelt. Denk aan een moeilijke start na de geboorte, ziekte of verlies binnen het gezin, psychische belasting bij ouders, stress of trauma, temperamentverschillen, scheiding, of situaties waarin ouders en kind elkaar emotioneel niet goed (meer) weten te vinden. Er is zelden sprake van één oorzaak. Ouders reageren op hun kind, het kind reageert op de ouder, en binnen die wederzijdse dynamiek ontstaan patronen. Patronen die soms versterken wat juist niet helpend is – ondanks ieders inzet, liefde en intentie.
In deze wisselwerking kunnen pijn, onveiligheid of gemis ontstaan – vaak onbedoeld, maar niet zonder effect. Een kind kan zich bijvoorbeeld niet begrepen voelen, zich afsluiten of juist op een negatieve manier aandacht zoeken. Ouders kunnen zich zorgen maken om gedrag, terwijl daaronder bij het kind gevoelens schuilgaan als boosheid, verdriet, angst of een negatief zelfbeeld. Gevoelens die het kind moeilijk onder woorden kan brengen, maar die wel om erkenning vragen.

Voor ouders
Je wilt er zijn voor je kind – maar het lukt niet altijd zoals je zou willen. Misschien merk je dat jullie steeds vaker botsen, of dat je kind zich afsluit. Je maakt je zorgen, voelt je machteloos, of je loopt vast in herhalende patronen. Vaak draait het in de gesprekken om gedrag, terwijl daaronder gevoelens schuilgaan: angst, pijn, boosheid of het verlangen om écht gezien te worden.
In hechtingsgerichte gezinstherapie kijken we samen naar wat er tussen jullie gebeurt. We onderzoeken wat jouw kind nodig heeft, en wat jij nodig hebt om er op een andere manier te kunnen zijn. Zonder oordeel, met oog voor de gevoeligheden aan beide kanten. Zo werken we aan meer begrip, meer verbinding – en herstel van vertrouwen.

Voor jongeren
Je doet je best, maar het lijkt alsof je ouders je niet echt begrijpen. Misschien voel je je snel boos of alleen, of trek je je juist terug. Je ouders zeggen dat ze zich zorgen maken, maar het voelt alsof ze je vooral controleren of niet luisteren. Ondertussen stapelt alles zich op vanbinnen.
In therapie is er ruimte voor jouw verhaal. Je hoeft niets mooier te maken dan het is. Samen onderzoeken we wat jij voelt, wat je nodig hebt, en hoe je dat beter kunt laten zien. En je ouders leren hoe ze daar op een fijne manier op kunnen reageren. Zodat jullie elkaar weer kunnen gaan begrijpen – en de relatie minder ingewikkeld voelt.
Neem vandaag nog contact op voor een afspraak.
Samen werken we aan het versterken van jullie gezin.