Als de liefde onder druk komt te staan
Relaties kunnen onder druk komen te staan door veranderingen, stress of vastlopende patronen, die de intimiteit en het onderlinge vertrouwen kunnen aantasten. Juist op zulke momenten kan het moeilijk zijn om elkaar nog écht te bereiken. Professionele hulp biedt ruimte om patronen te doorbreken, opnieuw in verbinding te komen en samen te groeien. Schaamte of het gevoel te falen is begrijpelijk, maar niet nodig — iedere relatie kent uitdagingen, en het zoeken van hulp getuigt van moed en betrokkenheid."

Waarom kiezen we eigenlijk voor elkaar?
Liefde lijkt iets dat je overkomt. Een klik. Een gevoel van herkenning. Maar partnerkeuze is vaak geen toeval. We vallen meestal op iemand die ons op een bepaalde manier vertrouwd voorkomt. Dat voelt veilig.
Toch kan het na verloop van tijd gaan wringen. De verschillen vallen meer op. Je vraagt je misschien af: passen we nog wel bij elkaar?

Waarom het soms schuurt
Elke relatie kent moeilijke momenten. Dat is normaal. We zijn tenslotte twee verschillende mensen. Toch denken veel stellen bij een ruzie: er is iets mis met ons.
Films en sociale media geven een onrealistisch beeld. Alsof liefde vanzelf gaat. Maar elke relatie kent strijd. Wat telt, is hoe je met die strijd omgaat.
Relatieproblemen ontstaan vaak niet plotseling, maar groeien langzaam. Er zijn fases in het leven waarin de dynamiek verandert. Bijvoorbeeld wanneer:
-
verwachtingen veranderen en niet meer worden uitgesproken
-
er kinderen komen en de balans tussen ouder-zijn en partner-zijn verschuift
-
kinderen juist uit huis gaan, en de relatie opnieuw vorm moet krijgen
-
er spanningen zijn op het werk, zorgen om gezondheid of familie
-
partners verschillend omgaan met verlies, rouw of stressvolle gebeurtenissen
Soms merk je pas achteraf dat jullie elkaar zijn kwijtgeraakt in het proberen vol te houden. Dat er niet genoeg ruimte was om te delen wat je voelde. Of dat je allebei iets anders nodig had, maar daar geen woorden voor vond.
Vastzittende patronen
Veel stellen zitten vast in een herhalend patroon:
-
De een wil praten, de ander sluit zich af
-
De spanning loopt op, maar de kern wordt niet geraakt
-
Beiden voelen zich alleen in de relatie
Zonder dat je het doorhebt, speel je samen steeds dezelfde ‘dans’.
Wat ligt eronder?
Onder die dans zitten vaak oude, onvervulde behoeften. De wens om gezien te worden. De angst om afgewezen te worden. De behoefte aan rust of ruimte.
Als je leert die behoeften te herkennen – bij jezelf en bij elkaar – ontstaat er ruimte voor iets nieuws.

Relatietherapie: wat je kunt verwachten
In mijn praktijk help ik jullie om patronen te herkennen, oude pijn bespreekbaar te maken en nieuwe manieren van reageren te ontwikkelen.
Ik werk:
-
Systemisch: met aandacht voor de context van jullie relatie
-
Emotiegericht: met ruimte voor de onderstroom en kwetsbaarheid
-
Praktisch: met concrete handvatten voor verandering.
-
Relatietherapie is geen quick fix. Het vraagt moed om naar jezelf en de relatie te kijken. Maar het is ook een kans om te groeien, als individu én als koppel. In mijn praktijk bied ik ruimte, structuur en veiligheid om dit proces samen aan te gaan. Zodat jullie weer kunnen zeggen: “Ik zie jou. Jij doet ertoe voor mij.”
Klaar om samen te kijken?
Relatietherapie is geen makkelijke stap, maar wel een moedige. Ben je benieuwd wat therapie voor jullie kan betekenen? Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.